10 irtózatosan fura horrorfilm Halloweenre

A Halloween a horrorfilmek ünnepe, akárcsak május elseje a szereteté. De mit csináljunk, ha már a kétszázadik found footage filmet is láttuk? Ha már inkább untatnak, mint megijesztenek a szellemek egy kísértetjárta házban? Ha már előre kitaláljuk, név szerint melyik ördög szállta meg jobb sorsra érdemes főhősünket? Nos, rengeteg kiszámíthatatlan, bizarr, vagy akár szürreális horrorfilm közül választhatunk a lélektelen, uncsi, kommersz ijesztgetés helyett - a következő 10 film például ideális egy "fura horror" maratonra.

Martin (1976)

George A. Romero korai alkotása az egyik legeredetibb vámpírfilm, azokból az időkből, amikor a vámpírok még bőven menők voltak. Már ha vámpírfilm egyáltalán... A címszereplő fiatal srác legalábbis annak tartja magát, a többit majd a néző eldönti.


Maniac (2012)

A POV (point of view) filmkészítés nem csak a pornóban divatos: az Enter The Void mellett az 1980-as Maniac remake-je is az "amit látok, azt látja a néző is" módszerrel készült. Ebben a filmben Elijah Wood perspektívájából szemléljük a világot, ami - mivel hősünk zakkant sorozatgyilkos - nem túl szép látvány.
Elijah-Wood-in-Maniac-2012-Movie-Image-5.jpg
Kínzó mindennapok (Trouble Every Day) (2001)

Minden idők legművészibb kannibálfilmje, mely egyszerre megható és kibírhatatlanul brutális. A közreműködők névsora (rendező: Claire Denis, főszereplő: Vincent Gallo, zene: Tindersticks) már jelzi, ne számítsunk olcsó szórakoztatásra.
trouble-every-day-2001-01-g.jpg
Snowtown (2011)

Megtörtént eseményeket feldolgozó, könyörtelenül realista ausztrál film a kilencvenes években, Snowtown kisvárosban elkövetett "hordós gyilkosságokról", egyben megrázó esettanulmány a manipuláció pszichológiájáról. 


Let's Scare Jessica To Death (1971)

Álomszerű hangulat uralja ezt a kora hetvenes évekbeli horrort, mely több kérdést vet fel, mint amit megválaszol. Vajon tényleg kísértetek, vámpírok terrorizálják Jessicát a furcsa kisvárosban, vagy szép fokozatosan elveszti az eszét? Teljesen mindegy, a film bizarr, hallucinatórikus atmoszférája kárpótol mindenért.


Feloldozás (Resolution) (2012)

Egy sikeres, megállapodott fiatalember videóüzenetet kap régi barátjától, aki egy elszigetelt farmon félőrülten, meth-függőségben tengeti napjait. Mikor segítségére érkezik, kiderül, szörnyű állapotban leledző társa semmilyen üzenetet nem küldött - és innen csak jóval, jóval furcsább események következnek. Az utóbbi évek egyik legjobb független horrorja, ami számos szinten értelmezhető - és mindegyiken működik.
Resolution-2012.jpg
Trash Humpers (2009)

Mocskos, undorító, őrült film, mocskos, undorító, őrült öregemberekről, akiknek hobbija a rombolás és az erőszak. Lehet rossz viccként félvállról venni ezt a filmet, de az igazság az, hogy kibaszott ijesztő. A műfaji besorolásáról szintén lehet vitatkozni, a rendező, Harmony Korine mindenesetre horrorfilmnek tartja - én csak egyetérteni tudok.


Fascination (1979)

Inkább kuriózum, mint igazán jó film, de Jean Rollin kultikus rendező szerepeltetése egy "fura horror" listán szinte kötelező. A nagyjából erotikus vámpírfilmnek besorolható Fascination képi világa jóval erősebb, mint gyengécske sztorija - legjobb pillanataiban pedig egy megélhetésért dolgozó, igényeit lejjebb adó Jean Cocteau-ra emlékeztet. Ami lássuk be, még mindig elég nagy dicséret.
directors_jeanrollin.jpg
The Oregonian (2011)

Calvin Reeder az indie horror új iskolájának legfurább rendezője, alkotásai legalább annyira kísérleti-, mint horrorfilmek. Az ízig-vérig avantgárd The Oregonian a blöff és a komolyan rémisztő pillanatok között egyensúlyozik, de végig talpon marad.
the_oregonian07.jpg
Tourist Trap (1979)

Az ősrégi "fiatalok kirándulni mennek az isten háta mögé" toposz egyik legbizarrabb feldolgozása. Miután kénytelenek megszállni egy kis bábu-múzeumban, a kirándulókkal természetesen rossz és nagyon furcsa dolgok történnek, - és bár ez MÉG MINDIG klisésen hangzik, a film nem az, esküszöm! Tessék, itt az egész: