2014 legőrültebb, legnyomasztóbb videoklipjei

A videoklipek (vagy zenei videók, kinek hogy tetszik) történetével egyidős a horrorisztikus, ijesztő, vagy egyenesen sokkoló mozgóképek zenével párosítása - egyik korai példaként az (egyébként teljesen ártalmatlan) 1983-as Thriller kisfilmet hozhatjuk fel Michael Jacksontól. A kilencvenes években aztán elgurult a gyógyszer, és az akkori zenecsatornákat elárasztották a tabudöntögető, őrültségben egymásra licitáló klipek, többek között olyan rendezőktől, mint Chris Cunningham, Mark Romanek vagy Floria Sigismondi. Sokak meghatározó élménye lehetett egy-egy késő éjjel elkapott, nehezen feldolgozható Aphex Twin, Nine Inch Nails vagy Björk video, a zenecsatornák profilváltásával azonban a kétezres években a felkavaró klipek is a háttérbe vonultak. A videomegosztó-korszak napjainkban persze ismét a kísérletezésnek kedvez, arról nem is beszélve, hogy a hirtelen jött, túláradó dömpingben főleg radikális, meghökkentő megoldásokkal könnyebb kitűnni. Nem csoda, hogy az utóbbi években reneszánszukat élik a felkavaró zenei videók, az idei évre is jutott jó pár.

Kezdjük a kötelező körökkel!

-2014-ben is aktív volt a világ leghosszabb életű novelty-zenekara, a Die Antwoord. Az Ugly Boy klipjében van egy kis vér meg Marilyn Manson is, aki szereti az Antwoord-öt, biztos hiányolná a listáról.

-Az idei év egyik üdvöskéje, FKA twigs kisfilmje a Video Girl című számra szintén bejárta a szaksajtót - a fekete-fehér, roppant művészi klip (és szám), mely egy kivégzést mutat be, azonban inkább uncsi, mint megrázó. 

-Nagy meglepetés volt a rádiópop ünnepelt császárainak, a Maroon 5-nak Animals című számára forgatott klipje: véres, helyenként brutális, sőt, egyesek szerint az erőszakot dicsőíti. Egy biztos: a klip kockázatos húzás volt az ízig-vérig mainstream zenekartól. Álljon tehát itt a híres-hírhedt video:


Innentől viszont sebességet váltunk, a következőkben tényleg nagyon elcseszett, krézi videók jönnek. Első megálló:


Flying Lotus : Ready Err Not


Szép, ugye? Szó szerint tocsog a vérben, levágott fejekben és egyéb testrészekben ez a szürreális, animációs kisfilm, mely frappánsan Halloweenkor jött ki. David Firth angol művész alkotása morbid és groteszk, de kicsit sem vicces - hatásai között pedig egyaránt felfedezhető a Quay testvérek munkássága, a francia pszichedelikus animációs kultfilm, a La Planete Sauvage, és persze a legendás webanimátor, Cyriak őrülete is.
Haladjunk is tovább, még mindig elektronikus zenei vonalon:

Arca & Jesse Kanda - TRAUMA Scene 1

Itt csalok egy kicsit, mert ez igazából nem hagyományos zenei video, hanem részlet egy Kanye Westtel és FKA twigs-zel is dolgozó producer (Arca) és egy kísérleti filmes (Jesse Kanda) közös munkájából, mely már a MOMA-t is megjárta. A TRAUMA-nak keresztelt projekt a hivatalos ismertető szerint "egy salaryman haláláról, valamint egy ittas vezető gyermekről szól", és "a tudatalatti világában játszódik". A fenti részletben pedig három torz gyereket látunk (nem mellesleg mintha innen a Flying Lotus klipbe szöktek volna), akik "szinkronizált táncba zárva ünneplik belső és külső szépségüket a rivaldafényben". Én ehhez nem tudok mit hozzátenni. Menjünk inkább egy masszázsszalonba.

Tobacco - Streaker


...csak, könyörgöm, ne az Ultima II Massage-ba!! A fenti "reklám" video alapján ugyanis ez a családi vállalkozás az egyik legfélelmetesebb, legbizarrabb hely az egész nyomorult világon. Az Eric Wareheim rendezte klip  2014 legrémisztőbb zenei videói között mindenképp dobogós, de az is lehet, hogy viszi a pálmát.

The Body - The Ebb and Flow of Tides in a Sea of Ash


...már ha ezt a dicsőséget nem egy olyan klipnek ítéljük, ami annyira borzalmas, és egyben annyira realisztikus, hogy rá kellett keressek, amit látok, vajon valódi-e. A portlandi drone/sludge/kísérleti metal duó számát kísérő képek ugyanis rendőrségi felvételnek tűnnek, melyet mintha egy szekta kollektív öngyilkossága után készítettek, helyszíneléskor. A Heaven's Gate UFO-szekta 1997-es tragédiáját felidéző, a brutális számhoz tökéletesen passzoló video minden bizonnyal az év legfelkavaróbb klipje, mellyel TÉNYLEG csak erős idegzetűek próbálkozzanak.

Pissed Jeans - Boring Girls


Ilyen súlyos nyomasztás után ránk fér egy kis levezetés. Nem vagyok annyira rohadék, hogy az előző dallal fejezzem be a listát! Az utóbbi évek egyik legjobb noise rock zenekara a Pissed Jeans, melynek már neve erős vizualitást hordoz, az együttes azonban klipjeire is nagy hangsúlyt fektet. A Boring Girls videójában egy sitcom főszereplője álmában készül ÁLOMrandijára (bocsánat), de aztán a dolgok egyre furábbra fordulnak. Itt ugyan nem fajulnak el úgy az események, mint pár fenti alkotásban, cserébe a szám is csak egyetlen akkordból áll. Ami bőven elég is.